Cari Blog Ini

Sabtu, 9 Ogos 2014

KEMELUT DALAMAN PKR : REAKSI DARIPADA PELBAGAI PERSPEKTIF

Assalamualaikum dan sala sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Dah lama tak update blog ni… Dah terlalu banyak sawangnya yang mungkin juga dihinggapi pelbagai binatang buas agaknya… hehe
Dalam entri kali ni, saya ingin mengulas sedikit berkenaan isu MB Selangor dan juga yang berkaitan dengannya..
Setelah meneliti dan menilai dari kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh pelbagai pihak termasuk, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tan Sri Khalid Ibrahim (TSKI), pimpinan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) termasuk kenyataan Mursyidul Amnya, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan banyak lagi, maka ini adalah merupakan apa yang aku fahami dari apa yang aku lihat, dengar dan baca.. Ini hanyalah sekadar kenyataan pribadi aku semata-mata... Mungkin ada kekurangan di mana-mana sudut yang tidak dapat aku ketahui..
Ia bermula bila Anwar Ibrahim (DSAI) mengumumkan bahawa isteri beliau, Wan Azizah (DSWA) sebagai calon MB yang baharu. Ia menimbulkan ketidaksenangan di kalangan ahlinya sendiri dan juga menyebabkan ramai yang tidak puas hati. Selepas PRK Kajang yang dimenangi oleh DSWA, aku telah mengesyaki bahawa beliau bakal menjadi MB baharu Selangor. Dan sebenarnya aku telah agak dari mula “Kajang Move” dimulakan. Bila mana DSAI mengumumkan dirinya sebagai calon PRK Kajang selepas perletakan mantan ADUNnya. Percaturan Rafizi Ramli terhadap Kajang Move ini turut mengheret dirinya ke dalam kemelut dalaman PKR.
Pada awal tahun lalu, DSAI pernah memberi gambaran bahawa TSKI tidak akan disingkirkan dari jawatan MB yang dipegangnya sekarang. Namun, segalanya berubah bila Kajang Move dimulakan dengan mengumumkan DSAI diangkat sebagai calon PRK tersebut. Bila DSAI disabitkan bersalah dalam kes liwatnya, ini membuatkan beliau hilang kelayakan untuk menjadi calon. DSWA dicalonkan dan memenangi PRK tersebut walaupun dengan majoriti yang berkurangan.
Ingatkan masalah ini hanya berakhir di situ saja, namun ia semakin menampakkan tanda-tanda keretakan yang semakin ketara. Dan pengumuman DSWA sebagai calon MB yang baharu semakin memburukkan keadaan.

Dari pihak pucuk pimpinan tertinggi PKR, mereka meletakkan TSKI sebagai orang yang patut disingkirkan dari jawatan yang dipegang sekarang. Walau diakui beliau merupakan MB Selangor paling berjaya dalam sejarah negeri terkaya ini, namun segalanya tampak berbeza kini. Beliau disabitkan oleh Lembagai Disiplin PKR dan integritinya diragui.
Dalam kenyataan balas kepada pucuk pimpinan PAS dan DAP, PKR menyatakan bahawa TSKI telah mengkhianati partinya dan mempunyai masalah hutang dengan Bank Islam yang kini telah pun diselesaikan di luar mahkamah walaupun Bank Islam berhak dan mempunyai kes yang kukuh untuk menang. Segalanya dinyatakan dengan panjang lebar tentang kesalahan beliau yang dikatakan tidak telus.
Pemeteraian Penstrukturan Air Selangor dan Perjanjian Langat 2 yang ditandatangani TSKI turut dipersoal. Ini kerana ia berlaku begitu pantas sedangkan selama ini kerajaan Selangor bermati-matian menolak usul dari kerajaan Pusat yang menyebabkan projek Langat 2 yang sepatutnya bermula 2008 tertangguh sehingga 2014.
Kenyataan media yang dibuat oleh pucuk pimpinan tertinggi PAS yang memohon agar TSKI dikekalkan sebagai MB menimbulkan lagi kekeliruan dan kekecohan juga keresahan di kalangan rakyat Malaysia khususnya Selangor. Pimpinan akar umbi PKR dari beberapa negeri juga turut tidak bersetuju dengan tindakan pucuk pimpinan mereka yang ingin menukar MB Selangor ini. Beberapa siri kenyataan media sama ada yang menolak mahupun menyokong tindakan ini dilihat seolah-olah memperlihatkan masalah dalaman PKR yang begitu meruncing dan tiada kesepakatan bersama. Terbaru sidang media yang dijalankan oleh Zuraida Kassim selaku orang kuat PKR negeri bersama Xavier Jayakumar yang berlaku sedikit kekecohan berikutan kenyataan mulut dan juga bertulis yang tidak seiring menambah lagi kekalutan. Ada yang mencadangkan Azmin Ali selaku MB.

Kesimpulan awalnya, dapat dirumuskan bahawa PKR sememangnya mempunyai masalah dalaman yang serius hinggakan antara ahli MT juga ada yang tidak senada dan selagu. Azmin Ali selaku Timbalan Presiden dilihat lebih dominan berbanding Presiden DSWA. Azmin Ali dilihat sebagai lidah nombor 2 dalam PKR selepas DSAI.
Jika benar TSKI tidak telus seperti mana yang didakwa dalam kenyataan bertulis PKR kepada PAS dan DAP, maka sewajarnya beliau meletak jawatan dan memberi jalan kepada orang lain untuk meneruskan tugas-tugas MB Selangor. Dan seharusnya pengganti beliau itu seorang yang berkelayakan dari segi personaliti, kepimpinan, etika, dan yang penting jauh dari segala macam kontroversi yang boleh mencalarkan imej Menteri Besar dan negeri Selangor.
Seharusnya kemelut yang melanda PKR perlu diselesaikan dengan kadar segera. Apa yang lebih penting, PKR perlu dilihat sebagai parti yang benar-benar memperjuangkan keadilan dan tidak dilabel sebagai parti memperjuangkan kroni seperti mana Barisan Nasional seperti mana yang didakwa mereka. Dan apa yang lebih penting, PKR tidak dilabel sebagai Parti Keluarga Anwar kerana asal mula parti ini ditubuhkan adalah selepas DSAI dipecat dari jawatan TPM oleh Tun Mahathir dan disabit pula kes liwat yang menelanjangkan keperibadian beliau.

Selain itu, peranan PAS juga wajar dipertimbangkan. Saya tidak mahu melihat lagi kenyataan yang tidak menunjukkan kesepakatan dalam Pakatan Rakyat (PR) sepertimana yang berlaku sebelumnya. Shamsul Iskandar Mat Akin dan beberapa lagi pucuk pimpinan PKR yang sering dilihat cuba menonjolkan diri sebagai lebih hebat dari orang lain.

Semoga kesudahan yang baik akan berlaku dalam pemerintahan kerajaan negeri Selangor di masa akan datang. Itu doa saya. Sekian, wassalam.
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wassalam...

Tiada ulasan: