Cari Blog Ini

Rabu, 5 Februari 2014

KETAMADUNAN MELAYU DAN LEGASINYA...

Assalamualaikum wa rahmatullah wa baraktuh. Salam hormat kepada pembaca blog tak seberapa ni. Alhamdulillah, sedar tak sedar, kita telah masuk di bulan kedua dalam tahun 2014 dan telah 36 hari meninggalkan tahun 2013. Segala cerita suka dan duka tahun lalu akan menjadi sejarah dalam hidup kita untuk dikongsikan kepada anak cucu suatu hari nanti.

Hari ini, terdetik untuk membuka dan membaca blog yang ada dan telah disarankan oleh rakan Blogger APIEY. Saya menelusuri Blog www.lokalgenius.blogspot.com dan menemui sesuatu yang berharga di dalamnya. 

Secara generalnya, boleh dikatakan bangsa Melayu bukanlah sebuah bangsa yang mundur dan terkebelakang seperti mana yang sering dilontarkan oleh segolongan orang Melayu sendiri dan juga dimomokkan oleh penjajah bagi meracuni pemikiran orang Melayu agar tidak melawan dan menentang mereka. 

Sebenarnya, Melayu itu sendiri telah melalui suatu revolusi yang sangat besar dalam sejarahnya dan telah 'spread out' sehingga ke Hawaii di Pasifik berhampiran Amerika dan juga Madagascar di Afrika. Dan jika kita ke Afrika Selatan, kita akan dapati terdapat sekelompok minoriti Melayu yang telah pun berkahwin campur dengan masyarakat tempatan masih lagi ada saki baki mereka yang mengamalkan tradisi hidup Melayu yang dibawa mereka dari Nusantara. Mereka ini adalah saki baki golongan penentang British dan Belanda yang dibuang kerana melawan penjajahan.

Dalam blog ini apa yang saya dapati adalah ia menceritakan tentang keunikan dan sejarah ketamadunan Melayu dari zaman awal Masihi (atau mungkin sebelum itu lagi) sehinggalah era kejatuhannya sewaktu penjajahan dari Barat bermula di Nusantara. Sejarah kerajaan Srivijaya, Chola, Sri Lanka dan berbagai lagi dapat ditemukan.

Apa yang menarik perhatian saya adalah entri blog ini yang dikongsikan sahabat APIEY entri bertajuk "MELAYU NUSANTARA : MISTERI YANG TIDAK TERJAWAB" yang juga dipetik dari sumber INDONESIA melaporkan bahawa hasil dari kajian dan pemerhatian pengkaji arkeologi di tapak Candi Penataran yang terletak di Pula Jawa. Ia membongkar akan kewujudan relief (ukiran) yang dikatakan menyerupai relief yang didapati pada tinggalan kota Maya dan Aztec. Malahan lagi banyak juga relief-relief yang menyerupai simbol-simbol dari tamadun lain seperti tamadun China, India malahan Simeria atau Sumeria. Selain Candi Penataran, relief di Candi Cheto juga memaparkan hal yang sama. Mungkin juga ini petanda bahawa tamadun Melayu telah melangkaui era kehebatannya yang tersendiri. Namun, ia masih lagi belum dapat dibuktikan secara jelas dan tepat bagaimana perkara ini boleh terjadi. 

Dalam siri 'The Ancient Alien", History Channel ada menyatakan tentang kaitan tamadun Malayan atau Melayu dalam kehebatan tamadun Aztec dan Maya. Dikatakan bahawa Tamadun Maya dan Aztec mendapat sentuhan dari bangsa yang datang dari Malayan dan mengajar mereka teknologi yang dapat kita tontoni dan lihat pada hari ini. Dan hal ini tidakalah mustahil namun perlu kepada kajian yang mendalam bagi mengesan artifak-artifak yang berguna bagi membuktikan kesahihannya. Jika tidak, ia akan terus kekal misteri dan teori semata-mata.

Maka, diharap ada pihak sama ada individu atau mana-mna kerajaan yang mahu membiayai ekspedisi kajian ini yang tentunya akan menelan kos yang bukan sikit tetapi banyak bagi memberi manfaat kepada kita semua. Wallahu a'alam.

sumber bahan : http://www. lokalgenius.blogspot.com

Relief di Candi Penataran yang mirip bangsa Maya/Aztec

Relief yang sama dapat di lihat di Mexico City

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wassalam...

Tiada ulasan: